Acord per l'aigua amb Xàbia: continuació d'un model insostenible i precari

Recentment hem vist anunciat l'acord a varies bandes entre l'Ajuntament de Pedreguer, Aguas Municipales de Jávea SA (AMJASA) i Comunitat de Regants, pel qual Xàbia adquirirà aigua dels pous de la Comunitat de Regants de Pedreguer.

 

Ens han venut l’acord com un acte de «solidaritat i justícia social» segons els signants, però després d'analitzar diferents elements de l'acord, veiem que es tracta bàsicament d'un acord econòmic entre les parts, i que de «justícia social» té poc, o res.

Hem de dir en primer lloc, que a curt termini pot ser un acord vàlid per tal d'aportar ingressos als regants en un moment de crisi de l'agricultura, però volem fer una sèrie d'observacions per les quals pensem que un acord així no hauria de ser d'esta manera.

 

- Xàbia no ha aportat cap informe a Pedreguer que certifique la seua necessitat d'aigua, prèviament a l'acord.

 

- Hem exigit eixe informe, i entre altres, s’especifica que la previsió d'augment de necessitat d'aigua és per a «reg de jardins». I en el mateix informe es reconeix, «donades les característiques del nostre model d'ocupació del territori, les mesures que haurien de ser d'adopció obligatòria, creguem que han d'estar encaminats sobretot a l'estalvi en consums que no són estrictament de naturalesa domèstica, especialment en el reg de jardins i en el manteniment de piscines.»

 

- Per tant, les necessitats extra d'aigua de municipis com Xàbia, es deuen a la creació d'un model turístic totalment insostenible, potenciat a l'època del boom urbanístic, i que no sembla que els governs actuals tinguen la voluntat de canviar. No es pot crear un model basat en multiplicar la població sobretot en estiu, si no tens recursos per assumir-ho.

 

- A més, el model econòmic basat en el turisme massificat «de sol i platja», hem comprovat com ens condemna a una situació de precarietat laboral, que res té a veure amb la justícia social.

 

- Denunciem que s'haja tapat a un dels beneficiaris de l'operació, TECVASA. Esta empresa rebrà 0,08 € per cada metre cúbic d'aigua que vaja a Xàbia. Tenint en compte que Xàbia es compromet a adquirir entre 300.000 i 600.000 metres cúbics anuals, estariem parlant d'uns ingressos extra anuals d'entre 24.000 i 48.000 euros, en concepte de manteniment d'una canonada propietat de l'Ajuntament de Pedreguer, a qui ja cobra el manteniment, i de qui ha cobrat la construcció de la mateixa canonada.

 

- Ens preocupa que el que podriem entendre com una solució puntual i a curt termini a falta d'un canvi en profunditat del model econòmic i social, se'ns ha exposat per part dels signants com un «model de col·laboració comarcal en matèria hídrica a llarg termini».

 

Cal un canvi profund en el model social i econòmic que no obligue als regants a vendre l'aigua per mantindre les seues infraestructures, sinó que pose en valor l'agricultura. Hem de posar fre al model de turisme insostenible que ens condemna a la precarietat i al col·lapse econòmic i ecològic.

 

L'aigua és un dret, no un negoci. I en aquest sentit ens comprometem a continuar treballant per tal de municipalitzar la gestió de l'aigua a Pedreguer.

Segons l'informe, "Les mesures que haurien de ser d'adopció obligatòria, creguem que han d'estar encaminats sobretot a l'estalvi en consums que no són estrictament de naturalesa domèstica, especialment en el reg de jardins i en el manteniment de piscines."