Crònica 1er Maig - Dia de la classe treballadora
El passat diumenge, 1 de maig, la CUP de Pedreguer va organitzar un acte per a la commemoració del dia internacional de la Classe Treballadora als Pòrxens.
La CUP de Pedreguer va organitzar, per segona volta, els actes del Primer de Maig. Una jornada que, recordem, és de lluita reivindicativa i d'homenatge als Màrtirs de Chicago. Estos sindicalistes anarquistes foren executats a Estats Units per la seua participació a les jornades de lluita per la consecució de la jornada laboral de huit hores, que van tenir el seu origen en la vaga iniciada l'1 de maig de 1886 i el seu punt àlgid tres dies més tard, el 4 de maig , a la Revolta d'Haymarket. Enguany es van preparar una série de parlaments amb persones que han dut a terme lluites significatives en diversos àmbits.
L'acte va començar amb una introducció cultural, perquè la cultura és una poderosa ferramenta de creació de conciència crítica i de formació de persones capaces d'analitzar i entendre la realitat per tal d'organitzar-se i crear alternatives. L'acte va consistir en un recital de poesia per part de les companyes Jessica Martinez i Laura Sanchis que formen part de la companyia Perros Daneses de València i que van representar fragments de l’obra UN ENTRE TANTS, homenatge a Vicent Andrés Estellés, de Javier Sahuquillo. Va ser una humil adaptació de l'obra, ja que compta amb 5 actors, música en directe, escenografia, etc.
A continuació, va ser el torn dels parlaments, on el primer a intervindre va ser Miquel Àngel Tortell, de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. L'Assemblea de Docents és un col·lectiu de mestres i professors que es va constituir fa 3 anys per tal d'oposar-se a les polítiques educatives del Govern Balear. Entre les seves reivindicacions hi havia la retirada del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), del projecte de decret de Convivència i de la llei de símbols, la millora de les beques de transport i menjador, la recuperació de les plantilles i de les ràtios anteriors a les retallades, les substitucions immediates de les baixes, la remuneració total de les baixes, el pagament dels mesos de juliol i agost als interins i d'altres millores laborals i salarials. Fou la impulsora de la vaga indefinida que va durar tres setmanes de principi del curs 2013-2014 i de la manifestació de dia 29 de setembre del 2013, la major de la història de les Illes. Durant la intervenció, Miquel Àngel va criticar que els grans sindicats són facilment comprables gràcies a la seua estructura jeràrquica, contraposant l'exemple d'organització de l'Assemblea de Docents. També va destacar que la seua lluita no va ser possible sense la solidaritat i recolzament dels pares dels alumnes i com no, de les aportacions de la resta dels PPCC i de l'Estat.
Després es va donar pas a Vicent Martí, un exemple de lluita i creació d'alternatives econòmiques i laborals. Vicent és llaurador, impulsor de l'agricultura ecològica al País Valencià des dels anys 70, per la qual va rebre el Premi Estatal d'Agricultura l'any 2006. Un sector econòmic del que moltes families vivien a Pedreguer i que les deslocalitzacions, la globalització neoliberal, i en definitiva el capitalisme es va encarregar de desfer per tal que uns pocs s'enriquiren a costa de vendre'ns el territori i precaritzar les nostres vides. Front a això, Vicent també és un exemple de lluita i de resistència contra la màfia política i immobiliària que ha destrossat tantes vides a l'Horta les darreres dècades. Vicent va intervindre per a recordar la importància de consumir productes locals, de proximitat, per tal de prendre consciència i no alimentar als grans monstres empresarials d'alimentació, i com també la d'educar als nostres fills i filles en una bona alimentació.
Finalment va intervindre Josep Villaroya, militant de la Coordinadora Obrera Sindical, el sindicat de classe i de gènere dels Països Catalans. Membre de la secció d'educació del sindicat com a professor de secundària, i és autor del llibre "La globalitza... què?" on analitza les crisis pròpies del capitalisme. A més Josep també té una llarga trajectòria com a militant de l'Esquerra Independentista, sent actualment també militant d'Endavant. Josep va fer un repàs a tots els anys que portem de crisi, on hem sofert retallades de diferents tipus, drets socials, polítics, laborals,...
L'acte va reunir al voltant d'unes 80 persones i va finalitzar amb un dinar popular als mateixos Pòrxens.