Resum plenari 25 octubre 2018

Resum de la sessió plenària ordinària celebrada el passat 25 d'octubre de 2018.

El passat dijous 25 d’octubre es va celebrar sessió plenària ordinària, amb l’absència de la regidora Victòria Simó i amb el següent ordre del dia:

  1. Aprovació de l’acta anterior, 27 de setembre

    S’aprova l’acta per unanimitat.
     
  2. Donar compte de les Resolucions d’Alcaldia

    Es dóna compte de les resolucions d’Alcaldia, de la 316 a la 356.
     
  3. Compte General 2017

    Com s’ha fet a tots els plenaris d’octubre durant esta legislatura, es portava a votació el compte general de l’exercici 2017.

    El Compte General és un conjunt de documents i estats que l'Ajuntament ha d'elaborar al final de cada any per informar sobre la situació del patrimoni (situació de béns i drets), del finançament, préstecs i deutes, les despeses, els ingressos, els beneficis i les pèrdues i com s'ha executat el pressupost.​

    Després d’haver-se tractat a la Comissió General de Comptes i havent estat exposat al BOP, ara calia aprovar-se per plenari.

    El compte general de l’exercici 2017 es va aprovar amb els vots de Compromís i PSOE i les abstencions del PP i la CUP.

  4. Modificació de crèdits 6/2018

    Es proposa la següent modificació de crèdit a finançar amb càrrec al romanent de tresoreria resultant de la liquidació de l’exercici anterior, avalada per la memòria d'Alcaldia i el Informe d'Intervenció:

    La nostra intervenció va ser:
    Degut a l’existència de qüestions per resoldre com són:
     - Per una banda la propietat d’alguns camins (si són públics o privats), així com quins camins o carrers es volen asfaltar.
     - I per l’altra, l’existència de sobrecostos d’obres, que creiem és una qüestió que cal abordar amb profunditat més enllà d’este cas concret, ja que de manera massa recurrent les constructores presenten sobrecostos per un import igual al màxim legal que es pot justificar.
    El nostre grup s’abstindrà.


    La proposta de modificació de crèdits va ser aprovada amb els vots a favor de Compromís i PSOE i les abstensions del PP i la CUP.
     
  5. Modificació ordenança IBI

    Es porta a debat una proposta de modificació de l’ordenança del IBI per tal de bonificar les vivendes que instal·len sistemes per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, sempre que no estiguen obligats per normativa.

    La versió inicial que va presentar l’equip de Govern va ser modificada i esmenada a proposta de la CUP, i el resultat d’eixos canvis va ser la modificació a debatre.

    La intervenció del nostre grup va ser:

    Des de la CUP veiem amb bons ulls la proposta de modificació proposada per tal de fomentar l’ús d’energies renovables al municipi de Pedreguer, però per un altre costat, lamentem que la proposta de modificació només s’haja fet per bonificar a les vivendes que instal·len sistemes d’aprofitament elèctric o tèrmic.
    Creiem que s’haguera pogut aprofitar l’ocasió per tal de presentar una modificació de l’ordenança més gran, tinguent diverses propostes com ja vam presentar a l’equip de Govern al novembre de l’any passat i aprovada com a moció després per unanimitat al plenari de març d’enguany. 
    A les comissions informatives ja se’ns va dir que una de les propostes està en estudi, que pot ser siga la que deu treballar-se més, la d’aplicar un tipus d’IBI diferenciat a, com a màxim, el 10% d’immobles no residencials. Però a banda d’esta proposta, hi ha d’altres que entenem que s’ha tingut temps de treballar-les per tal de poder presentar-les, com poden ser:
      - Bonificar l’import de l’IBI a famílies en què les persones empadronades en un habitatge (que no estiga llogat) estiguen desocupades o en situació d’atur, i cobren prestacions inferiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI).
      - Modificar la bonificació per família nombrosa per a que es determine en funció de la categoria de família nombrosa i del valor cadastral de la vivenda habitual.
      - Afegir a les bonificacions per família nombrosa a les famílies monoparentals.
      - Establir tipus impositius reduïts o bonificacions a la quota per a vivendes eficients (d'acord amb la seua classificació energètica).
    Centrant-nos en la proposta presentada, agraïm que s’hagen acceptat les modificacions proposades pel grup municipal de la CUP, com l’ampliació de la bonificació a un segon habitatge per adaptar-nos a la realitat del municipi, la rebaixa de 5 a 1,5 KW d’instal·lació mínima per ajustar-se a la instal·lació d’una casa estàndard i per últim aplicar les bonificacions segons el valor cadastral de la vivenda per tal de bonificar més a les vivendes de menys valor cadastral.
    Amb tot això, votarem a favor, esperant que es continue estudiant la resta de possibles canvis a l’IBI.


    La modificació de l’ordenança va ser aprovada per unanimitat.
     
  6. Modificació ordenança IAE

    Com en el punt anterior, es porta a plenari una modificació de l’ordenança de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) per tal de bonificar a les empreses que utilitzen energies renovables.

    La proposta que es va debatre també va ser modificada a proposta de la CUP, per tal que quedara clar que les empreses han de produir i utilitzar l’energia renovable, quan a la proposta original sols s’indicava que havien de produir.

    La nostra intervenció va ser la següent:

    Després de veure que del programa Local4Green han sorgit diverses propostes i la majoria d’elles han hagut de modificar-se per tal d’adaptar-la a la realitat del municipi, corregir conceptes o eliminar condicions que no tenien sentit, vegem que malgrat la bona intenció que es tinga, les propostes que ixen d’un despatx allunyat del poble poden servir de guia però han de treballar-se un poc més al municipi. Malgrat això, votarem a favor.

    La proposta de modificació es va aprovar per unanimitat.
     
  7. Informes d’Alcaldia

    En primer lloc se'ns comunica dels canvis a les composicions de les Comissions Informatives entre regidors i regidores de l'equip de Govern.

    Seguidament, i com a tots els plenaris, en primer lloc l’Alcalde llig els noms de les víctimes per violència masclista que s’han produït a l’estat espanyol des del passat plenari. En total es lligen 8 noms de víctimes de la violència masclista. Podeu consultar totes les dades al següent enllaç.
     
  8. Mocions, precs i preguntes.

    Al torn de preguntes, els nostres regidors van realitzar les següents:
     
    • Sobre els pressupostos participatius, ens poden dir quan s’obrirà la votació pública de les propostes?

      El regidor de participació ens diu que estan a l’espera de rebre i valorar algunes propostes, i que esperen tenir-ho llest per a que en les tres primeres setmanes del mes de novembre es puga obrir la votació.
       
    • Al passat plenari es va aprovar, per unanimitat, una moció per a exigir la inclusió als pressupostos de la Generalitat la construcció del nou centre de salut. A un dels punts dels acords, s’indicava que l’Ajuntament posaria els mitjans necessaris per a convocar mobilitzacions a València col·laborant amb la Plataforma. 
      Ens poden dir si ja han començat els contactes amb algú i si ja es té alguna data prevista?


      La regidora de sanitat ens diu que no tenen data encara, però que la idea seria fer-la en uns dos o tres mesos.

      Li responem que seria convenient convocar la mobilització abans de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat i ens diu que sí. Després l’Alcalde va sugerir convocar i preguntar a la Plataforma.
       
    • Al plenari d’agost vam preguntar sobre si es tenia alguna novetat de cadastre sobre l’actualització dels valors de repercussió.
      Ens poden dir si, dos mesos després, tenen alguna novetat? Des de l’equip de Govern s’ha reclamat a cadastre?


      L’Alcalde ens respon que no hi ha novetats i que al 2019 es mantindrà, segurament, el coeficient actual. A més ens diu que des de l’equip de Govern s’han donat ordres a l’equip econòmic per a que realitzen les gestions.