Resum plenari 27 abril 2017
09/05/2017
Resum de la sessió plenària ordinària celebrada el dijous 27 d'abril de 2017.
El dijous 27 d’abril, a les 20:30h, es va celebrar la sessió plenària corresponent al mes d’abril, la segona de l’any 2017, amb el següent ordre del dia:
- Aprovació de l'acta anterior, 23 de febrer
L’acta va ser aprovada per unanimitat.
- Donar compte de les resolucions d'Alcaldia
Es va donar compte de les resolucions d’Alcaldia, de la 51 a la 109.
- Expedient de modificació de crèdits 2/2017
Proposta de l’equip de Govern d’una modificació de crèdit a càrrec del romanent líquid de tresoreria per una quantitat de 334.628,10€:
El raonament del sentit del nostre vot va ser:
“Des de la CUP votarem un SÍ crític a esta modificació pressupostària. I és que entenem que estes obres s’han de fer i que tal i com estan realitzats els pressupostos, no hi ha altra que fer una modificació pressupostària. Ara bé, per altra banda fem una crítica que és la continuació lògica de la que vam fer al Desembre quan es van aprovar els pressupostos. Per quin motiu s’incorporen estes partides via modificació pressupostària? És perquè són necessitats que han sorgit després de l’aprovació dels pressupostos? NO. S’incorporen ara perquè en el moment de l’aprovació de pressupostos hi havia tal volum de partides anteriors pendents de realitzar, que si les incorporaven totes el pressupost no quadrava. Per tant tornem a alertar del perill que suposa esta acumulació de feina pendent de realitzar per part del govern municipal, ja que per a que quadre el pressupost a final d’any, s’hauran de deixar d’executar altres partides.”
La modificació de crèdits va ser aprovada amb els vots favorables de Compromís, PSOE i CUP i l’abstenció del PP.
- Expedient de modificació de crèdits 3/2017
Proposta de modificació de crèdit per tal d’abonar el sobrecost de l’obra del pavelló. El sobrecost serà assumit, en principi, per la Conselleria:
La intervenció del nostre portaveu va ser:
“La CUP ens abstindrem respecte esta modificació pressupostària, abstenció suficient per aprovar-se junt als vots del govern municipal. Entenem que el Govern Municipal ens la presente, donat que amb la legalitat vigent poc més pot fer. Però ens abstenim a mode de protesta contra una legalitat que entenem injusta. Pel fet de permitir que les empreses adjudicatàries d’obres com esta puguen primer tirar a la baixa el preu per guanyar el concurs i posteriorment puguen augmentar el preu amb sobrecostos. I que “casualment la modificació s’ajusta al límit legal que pot augmentar: un 9.9%.”
La modificació va ser aprovada amb els vots de Compromís i PSOE i les abstencions del PP i la CUP.
- Moció denominació hospital comarcal
Moció a proposta de l’Associació Cultural Ocell per a demanar a la Conselleria de Sanitat que contemple la possibilitat de canviar el nom de l’Hospital de Dénia per Hospital Comarcal Dr. Torrent Guasp.
La moció es va aprovar per unanimitat.
- Moció sobre declaració del dia de la dona
Se’ns presenta a plenari, per a la seua aprovació, la Declaració sobre el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència del Consell Valencià de Cultura. Esta declaració rebrà el nom de “Declaració de Pedreguer”, en motiu de que la seua aprovació es va realitzar a Pedreguer.
La nostra intervenció va ser la següent:
“La CUP votarem a favor de la moció, ja que som conscients de les desigualtats que imposa el patriarcat en la nostra societat, i la necessitat de dur a terme mesures per acabar amb ell i amb les desigualtats de gènere. Demanem així mateix que per tal que la moció no quede en paper mullat, el govern municipal faça el corresponent seguiment de la proposta informant a la corporació de la resposta que s’obté des de la Generalitat i com evolucionen els passos següents.
Per altra banda, volem recordar que no només cal aconseguir esta igualtat en l’àmbit científic. Sinó en tots els àmbits. Inclòs el propi Consell Valencià de Cultura. Ja que si veiem la seua composició actual i històrica segons la seua web, veiem que:
Ara mateix el 76% dels seus membres són homes i el 24% dones.
El 100% dels presidents que han tingut han sigut homes. I del total de membres al llarg de la seua història, el 86% homes i tan sols el 14% dones. Per tant animem als partits de la Generalitat i al propi CVC que prenguen també mesures al respecte.”
La moció va ser aprovada per unanimitat.
- Moció per a la millora dels criteris d'adjudicació
Moció presentada pel grup Compromís per a que els tècnics municipals estudien la viabilitat d’augmentar el pes de les millores tècniques en les adjudicacions de contractes.
Des de la CUP vam votar a favor de la proposta amb el següent raonament:
“La CUP votarem a favor d’esta moció. No ens sembla malament que es puguen incorporar amb un cert pes altres criteris d’adjudicació, no només l’econòmic. Així com el fet que les institucions supramunicipals no rebaixen les inversions als pobles amb motiu d’ofertes a la baixa que podriem qualificar en molts casos de temeràries. Això si, continuem dient que la solució per a que eixes adjudicacions siguen el més econòmiques possible i de la millor qualitat possible, només pot donar-se si són les pròpies institucions públiques les que duen a terme eixos serveis.”
Es va aprovar per unanimitat la moció.
- Declaració institucional davant la marginació dels valencians en els PGE
L’equip de Govern presenta la següent declaració sobre els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2017 publicats recentment.
Des de la CUP vam realitzar la següent intervenció:
“La CUP ens abstindrem en este punt. De la mateixa manera que ja ho vam fer amb la moció sobre el Dret Civil Valencià i la de la Reforma del sistema de finançament autonòmic. Ja que entenem que el problema de fons és el mateix. Es tracta d’un problema de falta de sobirania econòmica, i com a tal s’ha de tractar. Creiem que no hem de pidolar res al Govern Espanyol, sinó exercir la sobirania sobre el nostre poble i deixar de finançar un Estat que ens oprimeix en tots els àmbits. També en l’econòmic.”
La declaració va ser aprovada amb els vots de Compromís, PSOE, PP i l’abstensió de la CUP.
- Informes d'Alcaldia
En primer lloc l’Alcalde informa d’algunes resolucions d’Alcaldia, entre elles, la liquidació del pressupost de l’exercici de 2016. A continuació, i com a tots els plenaris, es fa una lectura dels 16 assassinats per la violència masclista des de l’últim plenari que es va celebrar al febrer.
També s’ens informa de diversos temes on podem destacar els següents:- S’està a l’espera de la reforma del projecte de les obres de l’Espai Cultural per l’arquitecta per tal de poder treure la licitació de nou.
- El passat 5 d’abril va haver reunió amb Cadastre amb el informe que es va realitzar des de l’Ajuntament, i ens traslladen que Cadastre no és partidari a fer una nova ponència dels valors. També ens diuen que els han oferit un nou coeficient corrector del 4% i que s’està treballant en el valor de referència per a cada municipi.
- Sobre la reforma pendent de l’actual centre de salut se’ns diu que s’està a l’espera de l’autorització del Secretari autonòmic.
- A la reunió de la Xarxa d’Alcaldes es va decidir presentar una moció a cada Ajuntament amb les demandes actuals en temes de sanitat, i després, amb totes les mocions aprovades anar a València a entregar-les. Aplaçant la manifestació anuncuada en un principi.
- Mocions, precs i preguntes
En este punt, els nostres regidors van realitzar el següent prec:
- A la web de www.pedreguerparticipa.com, a l’apartat dels pressupostos participatius, estaria bé poder consultar els resultats de totes les edicions, i com a exercici de transparència, poder tenir un seguiment de totes les partides executades i les que resten pendents.
El regidor de participació ens va respondre indicant que ja apareix a la web eixa informació, concretament a la memòria del resultat de l’última edició.
I també van realitzar les següents preguntes:
- Respecte a les obres de canalització del gas que s'estan duent a terme al poble, s'està realitzant algun tipus de seguiment arqueològic de l'excavació de rases i del moviment de terres?
En primer lloc la regidora d’obres públiques va respondre que no, però el regidor de Cultura la va corregir indicant que sí, que les zones susceptibles de tenir algun jaciment no es realitzarà cap excavació fins tenir un informe arqueològic, que ja està en curs.
- Esta setmana hem sabut que l’Ajuntament ha subscrit un conveni amb l’empresa Inforatge i s’ha instal·lat una estació meteorològica al Centre Social. Ens poden indicar quant ha costat al consistori l’estació i quant el manteniment, en cas d’haver-ne?
Ens respon l’Alcalde indicant que desconeixen les xifres i que ens les facilitaran.
- A l’any 2010 l’Ajuntament de Pedreguer es va adherir al Pacte d’Alcaldes, on el municipi es comprometia a aconseguir un objectiu de reducció d’un 20% a nivell global de les seues emissions de gasos d’efecte hivernacle per l’any 2020, prenent com a referència l’any 2007.
En l’últim informe que es disposa, el de Setembre de 2015, que comprén les dades fins a desembre del 2014, s’indicava que el grau de compliment sobre l’objectiu fixat era d’un 3,22%, en resum, que poc s’havia avançat. Enguany es tindrà un nou informe amb les dades de fins desembre del 2016.
Amb les mesures que s’han fet i les que tenen previstes des de l’equip de Govern, creuen que s’arribarà a complir l’objectiu de reducció del 20% d’ací 3 anys?
L’Alcalde ens respon de que no ho saben i la regidora de medi ambient de que no disposen d’eixes dades.
- A la regidora d’agricultura: S’han realitzat mesures respecte el sector agrícola este 2017? S’ha començat a gestionar la proposta d’estudi per impulsar el sector agrícola que vam fer des de la CUP als pressupostos de 2017?
La regidora ens va respondre de que no s’ha fet cap actuació al respecte.