Comissió Valors Cadastrals 01/03/2017

Valoració de la CUP de Pedreguer al resultat de l'estudi sobre els valors cadastrals al municipi.

El dimecres passat, 01/03/2017, va tenir lloc la Comissió sobre els Valors Cadastrals on se’ns va presentar el resultat de l’estudi sobre la situació dels valors a Pedreguer, quedant demostrat que estos estan sobrevalorats al casc urbà i infravalorats a algunes urbanitzacions i al polígon industrial.

Cal recordar que els actuals valors cadastrals responen a la valoració que es va realitzar al 2007. I des del seu inici, els grups polítics i ciutadans han mostrat el seu rebuig i la seua crítica a la mateixa. Per exemple, a l’any 2008, des del Bloc (ara Compromís) estant a l’oposició, i amb govern del PP, es demanava l’anul·lació de la ponència de valors (Plenari 28/02/2008) i s’afirmava que la ponència era incorrecta (Plenari 05/04/2008).

Al 2011, ja amb el govern tripartit, l’Ajuntament es compromet a demanar una nova valoració dels bens immobles una volta passe el termini establert.

Per l’agost del 2012, es va aprovar una moció per unanimitat per a demanar una nova ponència de valors. Però pel que va informar el Govern municipal, al fer la petició a cadastre d’una nova ponència de valors, este va respondre que estaven preparant un coeficient corrector per adaptar les valoracions d’anys enrere a l’actualitat. Ací es produeix un dels errors, ja que eixe coeficient adaptava les valoracions de 2007 de qualsevol poble a valors de 2013, però suposant que les valoracions de 2007 estigueren ben fetes. I eixe no era el cas de Pedreguer.

Així, al plenari de gener del 2013, s’aprova (per unanimitat també) la sol·licitud a cadastre de l’aplicació dels coeficients per a l’actualització dels valors, on finalment s’aplica la rebaixa del 27%.

Al 2014, a una assemblea oberta organitzada per l’Ajuntament, on s’expliquen les actuacions fetes relacionades amb el cadastre s’afirma que “El problema a Pedreguer està en els patis o solars… … un problema puntual que de cap manera es pot traslladar al municipi.”. És a dir, el problema estava, segons l’Equip de Govern, en la infraedificabilitat.

Ja al 2015, al plenari de gener, es va aprovar una nova revisió dels valors cadastrals impulsada per 2100 signatures de ciutadanes de Pedreguer. Però a la Junta de Portaveus del 18/06/2015, ja amb la CUP amb representació a l’Ajuntament, se’ns informa de que des de Cadastre es va tornar a proposar aplicar un nou coeficient corrector dels valors i no fer la revisió. Des de la CUP ja vam proposar la realització d’un estudi per a saber l’efecte que tindria una nova ponència de valors i poder escollir la millor opció per al poble.

Al desembre del 2015 vam proposar una partida als pressupostos de 2016 per a la realització de l’estudi sobre els valors cadastrals, i a l’abril del 2016, vam aprovar una moció, conjuntament amb Compromís i PSOE, per a la creació d’una Comissió sobre els Valors Cadastrals i que qualsevol ciutadana de Pedreguer poguera fer un seguiment de l’estudi i així evitar que algú poguera posar-lo en dubte.

Finalment, i després de 3 Comissions de Valors Cadastrals, tenim el resultat de l’estudi on indica que al casc urbà hi ha una sobrevaloració del 27,34%. I a les següents zones, els valors cadastrals estan infravalorats: al polígon industrial un 24,02%, a la Urbanització La Sella un 17,95%, a la de Monte Pedreguer un 7,88% i a La Solana I i II un 5,69%.

A banda de la valoració dels immobles, l’estudi ha posat de manifest que el valor de repercussió que es va utilitzar a la ponència del 2007 no estava ajustat a la realitat, tal i com es denunciava per part d’alguns veïns i que des de l’Ajuntament de Pedreguer no es reconeixia.

Des de la CUP, creguem que este estudi calia haver-lo fet des de que existia el dubte sobre les valoracions. L’actitud dels dos últims Governs Municipals, negant els últims anys que els valors cadastrals estigueren sobrevalorats en compte d’estudiar-ho des del primer moment, per veure si era cert, ha perjudicat a molts veïns i veïnes de Pedreguer.