Resum plenari 27 desembre 2018

El passat dijous 27 de desembre es va celebrar l’última sessió plenària de l’any amb el següent ordre del dia:

  1. Aprovació de l'acta anterior, de 25 d'octubre.

    L’acta va ser aprovada per unanimitat.
     
  2. Donar compte de les resolucions d'Alcaldia.

    Es va donar compte les resolucions d’Alcaldia, de la 357 a la 442.
     
  3. Pressupost Municipal 2019.

    En este punt es portava a debat la proposta de pressupost per a l’exercici 2019. 
    Des de la CUP havíem preguntat a l’equip de govern sobre l’estat d’execució alguns acords ja presos a plenaris o de propostes incloses en pressupostos anteriors no finalitzades encara com:
      - L’elaboració d’un Pla d’Acollida tal i com es va aprovar a la moció d’ampliació de la declaració de Pedreguer Poble Refugi al setembre del 2015.
      - Canviar la situació laboral de la infermera escolar després de la finalització del contracte actual el 30/06/2019.
      - Estudi per a una xarxa de fibra òptica. Partida que es va incloure als pressupostos del 2017 i no es va executar i que als del 2018 va desaparèixer.
      - Impuls sector agrícola. Partida que es va incloure als pressupostos de 2017 però que a dia de hui continua sense haver-se finalitzat i presentat a la ciutadania.
      - Pla de migració a programari lliure tal i com es va aprovar al plenari d’octubre del 2017.

    La nostra intervenció va ser la següent:

    "Ara fa un any vam votar en contra dels pressupostos segons allò que la gent va decidir en assemblea oberta, en base a la gestió que s’havia fet dels pressupostos fins eixe moment  i dels acords als que havíem arribat amb vosaltres i no s’havien executat com tocava.
    Com que vam decidir votar en contra i no fer propostes que després no s’executarien o no es farien com demanàvem, a dia de hui tenim menys elements per valorar la gestió dels pressupostos, però en qualsevol cas, no podem dir que haja sigut molt diferent a anys anteriors. I remarquem que eixa crítica no és tant a la distribució de partides pressupostàries, sinó a la gestió que se’n fa d’elles i l’acció política que es duu a terme. Per exemple:
      - Es continua renovant els contractes amb Iberdrola a pesar d’haver anunciat que ens feiem socis de Som Energia i que hi havia la intenció de contractar amb ells l’electricitat.
      - Es tornarà a prorrogar el contracte de recollida de residus perquè de nou no s’ha fet la feina quan tocava i no hi ha temps de preparar la municipalització. Amb l’agreujant dels incompliments per part de l’adjudicatària del contracte amb l’Ajuntament i dels drets laborals amb els i les treballadores. Fet que es produeix de fa temps i es podria haver pres mesures si se’ns havera fet cas abans.
      - Hi ha pendents encara la majoria de propostes sobre una fiscalitat més justa.
      - S’han eliminat espais de debat dels pressupostos participatius, necessaris per a l’intercanvi d’idees i el control de l’execució. Com a exemple, s’ha eliminat enguany la partida per a la zona d’acampada després d’incloure-la des dels pressupostos de 2015.
      - S’ha reduït dràsticament la partida destinada al foment d’ocupació.
      - Així com un conjunt d’accions polítiques que es duen a terme tard com l’auditoria energètica, els canvis en el pla d’igualtat que s’han fet enguany quan 1 any abans ens ho vau rebutjar, el pla de desenvolupament agrari que encara no s’ha presentat, i un llarg etc.

    Seguint la postura de no fer noves propostes que no s’executen adequadament, i tenint en compte que al maig hi haurà eleccions, ens hem limitat a fer un seguit de consultes, observacions i matisos sobre els pressupostos presentats, posant èmfasi en les accions pendents d’executar. Com per exemple:
      - Implementació del Pla d’Acollida de les persones refugiades.
      - Elaboració del Pla de migració a programari lliure.
     - Estudi pel disseny de xarxa municipal de fibra òptica, que es va incloure al pressupost de 2017, i va desaparéixer el 2018.
      - Situació de l’infermera escolar.
      - Adquisició d’equip de so pel rastre que puga ser aprofitable per a les associacions.

    Com hem dit, tenim molts arguments per votar en contra per la gestió que s’ha estat fent dels pressupostos municipals. Però tenint en compte que eixa gestió només es farà durant 3-4 mesos de 2019, i tenint per davant reptes com la municipalització de la recollida de residus i altres serveis que continuen externalitzats, l’execució de múltiples partides provinents dels pressupostos participatius, el pla de mobilitat, etc. El nostre grup municipal s’abstindrà, a l’espera que el futur govern municipal millore la gestió i execució dels pressupostos.
    "

    Després de la intervenció de la resta de portaveus, es va procedir a la votació del pressupost.

    El pressupost va ser aprovat amb els vots de Compromís i l’abstenció de la resta de grups.
     
  4. Aprovació de la memòria del CP El Trinquet, per a la inclusió al Pla Edificant.

    L’equip de govern porta a plenari una proposta de reforma integral del CP El Trinquet per tal de que Conselleria ho incloga dins del Pla Edificant.

    La proposta s’aprova per unanimitat.
     
  5. Moció en defensa del sector citrícola.

    Moció que va sorgir de l’última junta de portaveus de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i que es presenta a plenari per via d’urgència, ja que es va presentar fora del plaç per a poder-se incloure dins de l’ordre del dia.
    La urgència de la moció va ser aprovada amb els vots a favor de Compromís, PSOE, CUP i l’abstenció del PP.

    La intervenció del nostre portaveu va ser:

    La problemàtica que es planteja en esta moció no és nova ni exclusiva del sector citrícola, sinó intrínseca al model social i econòmic que imposa la Unió Europea i l’Estat Espanyol on, sota una fal·laç etiqueta de “liberal”, permeten que una taronja viatge lliurement d’Àfrica a Europa, però en canvi les persones no ho puguen fer, jugant-se la vida al seu pas per tota Àfrica i la Mediterrània. Eixe neoliberalisme i lliure mercat intrínsec a la Unió Europea i que es propugna des de les institucions espanyoles i partits favorables a dit sistema, és el causant de la situació que es denuncia en la moció presentada: La deslocalització del teixit industrial i agrícola a països on la mà d’obra és més barata i hi ha menys controls de qualitat, sanitaris, laborals, etc. De manera que a casa nostra afonen el sector i precaritzen la feina mentre les persones treballadores d’altres països són explotades. Com sempre, els i les treballadores perdem, i guanyen les grans empreses.
    Per tant, mentre el neoliberalisme siga la doctrina imperant, no hi haurà solució al problema. De fet la clàusula de salvaguarda que es demana a la moció no és més que una clàusula per frenar el lliure mercat en un moment concret, suspenent determinats acords comercials, i per tant una mostra del que diem.
    Tot això és el que creiem que li falta dir a la moció per explicar el fons del problema, però entenent que no és una moció nostra votarem a favor en tant que podem estar d’acord amb eixos mínims. Comprometent-nos a més a continuar treballant per acabar amb eixe sistema injust que ocasiona esta situació, començant pel nostre poble, tal i com demostra la proposta per impulsar el sector agrícola a Pedreguer que vam proposar al govern municipal i que s’està duent a terme, tot i que amb moltes mancances respecte al que era la nostra idea.
    En qualsevol cas, com dèiem, votarem a favor i continuarem treballant pels treballadors i treballadores del sector agrícola.


    La moció es va aprovar per unanimitat.
     
  6. Informes d'Alcaldia.

    Des de l’Alcaldia s‘informa de les subvencions rebudes de Conselleria i del grau de compliment de les despeses financerament sostenibles.

    Seguidament, i com a mandat de la comissió d’Igualtat, s’anomenen els noms de les 11 dones assassinades per la violència masclista des de l’últim plenari. Les dades dels 97 assassinats durant el 2018 es pot consultar al següent enllaç.
     
  7. Mocions, precs i preguntes.

    Es realitzen algunes preguntes a l’equip de govern des dels grups municipals PP i PSOE.