Resum plenari 24 setembre de 2020
Resum de la sessió plenària celebrada el passat 24 de setembre de 2020.
El passat dijous 24 de setembre es va celebrar sessió plenària ordinària, amb l'absència del portaveu del PSOE i el següent ordre del dia:
-
Aprovació de l’acta anterior, 30 de juliol.
L’acta s’aprova per unanimitat. -
Donar compte de les Resolucions d’Alcaldia.
Es va donar compte de les resolucions d’Alcaldia, de la 138 a la 151. -
Aprovació Compte General de 2019
El Compte General del 2019 es va aprovar amb els vots favorables de Compromís i PP, l’abstenció de la CUP i el vot en contra del PSOE. -
Expedient de modificació de crèdits 10/2020.
Es tracta d’una ampliació del crèdit consignat per a les obres de l’Ajuntament i el nou repés a càrrec del romanent de tresoreria i degut a qüestions que no havien sigut pressupostades amb anterioritat:
La modificació de crèdit va ser aprovada amb els vots a favor de Compromís, PP, PSOE i l’abstenció de la CUP. -
Acord per l’autonomia financera dels municipis valencians.
Des de l’equip de Govern presenten la següent ratificació de l’acord sobre l’autonomia financera per a que el romanent dels Ajuntaments no es cedisquen a l’Estat, tal i com estava previst en el Reial Decret Llei 27/2020 que al final va ser derogat.
La intervenció del nostre grup va ser la següent:
“El nostre grup municipal estarà sempre a favor de treballar per l’autonomia municipal i en eixe sentit estem d’acord en que són els ajuntaments els que han de poder gestionar els seus recursos i que cal abolir amb la llei Montoro.
Per altra banda, entenem que el govern municipal reconeix finalment quin és el motiu que provoca el romanent positiu de l’Ajuntament al presentar una moció que fa referència, i açò és literal, a que “la llei d’estabilitat pressupostària de 2012 i les limitacions de la regla de despesa han suposat el pilar fonamental de la mal anomenada austeritat, imposada a nivell europeu i que ha evidenciat que l’administració que més ha complit ha sigut la local. Açò ha permès a la majoria d’ajuntaments comptar amb un romanent positiu, fruit d’anys d’estalvi i retallades imposades.” el que està bé després d’anys de presentar a l'opinió pública el romanent positiu de l’Ajuntament com el fruit d’una gestió política eficient quan en realitat no és res més que, com diu la moció, una política d’austeritat imposada des de instàncies superiors i que ha comportat retallades per a la població i l’existència de nombroses partides pendents d’executar per part de l’equip de govern.
Des de la CUP apostem per construir des del municipalisme una alternativa al sistema polític, econòmic i social actual, que pose la vida al centre i que permeta fer front a situacions com la que ara estem patint amb més recursos que no només uns romanents de tresoreria que no deixen de ser, en últim terme, pedaç al problema.”
Al segon torn d’intervenció, i en resposta a l’afirmació del portaveu de Compromís a què alguna responsabilitat també tindria l’equip de Govern en el superàvit de l’Ajuntament, ja que a altres municipis continuen en resultats negatius, vam dir el següent:
“Suposem que una de les raons de que els Ajuntaments no tinguen el romanent de Pedreguer és que pot ser els seus equips de Govern sí que executen totes les partides que tenen pressupostades. Cosa que este govern municipal ha patit un poc per eixe costat.”
L’acord va ser aprovat amb els vots de Compromís, PP, CUP i el vot en contra del PSOE. -
Aprovació definitiva del Pla local de prevenció d’incendis i Pla local de cremes.
Es torna a portar a plenari l’aprovació del Pla Local de Prevenció d’Incendis i Pla Local de Cremes després d’haver corregit les deficiències.
S’aprova amb els vots a favor de Compromís, PP, PSOE i l’abstenció de la CUP. -
Acceptació delegació per l’obra adequació integral del CEIP El Trinquet de Pedreguer (Pla Edificant)
Es tracta d’acceptar la delegació de les obres d’adequació del CEIP El Trinquet mitjançant las subvenció per part de la Generalitat a l'Ajuntament per import de 1.140.011,26 dins del Pla Edificant.
S’aprova la delegació de les obres per unanimitat. -
Moció servei postal.
Des de l’equip de Govern es presenta la següent moció arran que l’oficina de Correus de Pedreguer passa a dependre de l’oficina d’Ondara.
La nostra intervenció va ser:
“El nostre grup municipal votarem a favor perquè estem d’acord amb el fons de la moció. Estem d’acord en què cal mantenir la Unitat de Repartiment a Pedreguer per tal de garantir el nivell de qualitat del servei i de les condicions laborals de les treballadores, evitant desplaçaments innecessaris, etc... Però hi ha qüestions del redactat que ens sembla que són molt millorables i preguem que a la pròxima miren d’afinar en eixe sentit, evitant la pirotècnia i centrant-se en el problema concret. Per últim, i com a curiositat, ens agradaria que ens aclariren, quan apel·len al govern de la nació, a quina nació es refereixen?”
La moció va ser aprovada amb els vots a favor de Compromís, PSOE, CUP i l’abstenció del PP. -
Informes Alcaldia.
Com a tots els plenaris i per manament de la Comissió d’Igualtat, el primer és fer esment de totes les dones assassinades des de l’últim plenari. En este cas han sigut 70 dones assassinades.
Seguidament se’ns va informar de la recepció parcial del pavelló de l’Alfàs, de l’inici de les obres del cementeri, de la concessió de les ajudes locals a autònoms i de l’inici de la campanya “Rasca i Guanya”.
L’Alcalde ens va respondre a la pregunta que els vam fer al plenari de juliol sobre la inclusió dins l’ordre del dia d’una proposta que no es va presentar, com a mínim, amb 10 dies d’antelació al plenari, tal i com es va acordar entre tots els grups municipals.
Ens va dir que les mocions i propostes que presente qualsevol grup municipal sí que hauran de complir els 10 dies, però si es tracta d’assumptes de la vida quotidiana de l’Ajuntament es poden incloure.
I per últim va informar sobre els pilons instal·lats per Diputació al camí del Pou de l’Ovella sense previ avís. -
Mocions, precs i preguntes.
El nostre grup municipal va realitzar les següents preguntes a l’equip de Govern:
-
Al plenari de maig els vam tornar recordar la problemàtica dels valors cadastrals, i que ens va respondre que en breu convocarien a la comissió de valors. A dia de hui no hem rebut cap notícia. Ens poden informar en quin estat es troba i quina previsió tenen?
Ens van respondre que no havien convocat encara a la comissió dels valors cadastrals perquè no tenien cap informació nova al respecte. Que continuen a l’espera de reunir-se amb Cadastre a Alacant. -
Ens poden informar de l'Estat del Reglament de Participació Ciutadana i del Protocol de Transparència?
La regidora Viqui Simó ens va dir que s’anava a convocar a la Comissió de Cultura per a fer un xicotet canvi al Reglament de Participació. Indiquen que si no hi cap entrebanc, entre el 12 i 13 d’octubre es convocaria. -
Ja es té enllestit l'informe que determinarà la indemnització de Tetma a l'Ajuntament pels incompliments?
El regidor de Serveis Municipals va respondre que l’informe encara no està enllestit, ja que fins que l’empresa no finalitze el contracte, no poden calcular-ho econòmicament. -
Ens poden explicar per quin motiu als pressupostos participatius apareix una proposta per adquirir un equip de so al rockòdrom quan ja existeix una partida al pressupost d'enguany?
El portaveu de Compromís ens respon perquè al proper plenari portaran a aprovació d’una modificació de crèdit per a contractar a una persona més per a l’Escoleta i la partida destinada a l’equip de so serà la que s’utilitze per a la seua contractació. I per això també s’ha acceptat la proposta als pressupostos participatius. -
Sembla que va a contractar-se a partir d’octubre personal extra per a l’escoleta. No serà necessària cap modificació pressupostària, pel que deduïm de les propostes presentades hui?
Ens responen amb la pregunta anterior, on ens diuen que des del dia 1 començarà una persona més a treballar a l’Escoleta i que la modificació de crèdit es pot fer al plenari d’octubre perquè la nòmina es pagaria a finals de mes i donaria temps.
-
Ara que ha finalitzat la setmana europea per la mobilitat i des de l'Ajuntament no s'ha fet cap acte, ens poden dir què s'ha fet del Pla de Mobilitat municipal que tenia una partida reservada als pressupostos de l'any passat? A les comissions informatives se’ns va indicar que s’estaven fent gestions per l’adquirir un terreny per habilitar com a aparcament. No creu que estes qüestions s’haurien de fer després de l’estudi del Pla de Mobilitat? I en el mateix sentit, com es relaciona el fet d’acceptar propostes als pressupostos participatius que modifiquen la mobilitat sense tindre abans eixe Pla de Mobilitat?
Ens responen que l’Estudi de Mobilitat ja fa temps que està fet, però no l’han passat als grups de l’oposició. Ens diuen que el resultat de l’estudi ha sigut molt escuet i senzill.
Sobre l’adquisició del terreny i de la proposta dels pressupostos participatius, la regidora ens respon per un costat que sí que estan lligades a l’estudi de Mobilitat ja realitzat, però per una altra banda, també afirma que en cas d’eixir guanyadora la proposta de peatonalitzar el centre urbà caldria fer un nou Pla de Mobilitat més ambiciós.